Balansräkning

Företagets balansräkning visar hur den finansiella situationen ser ut i bolaget vid en viss tidpunkt. Oftast är det när räkenskapsåret tar slut, på bokslutsdagen. Den visar företagets skulder, tillgångar och eget kapital vid detta ögonblick.

Balansräkningen utgör tillsammans med bolagets resultatrapport viktiga delar av årsredovisningen.

Balansräkningen delar

En balansräkning består alltid av följande tre delar:

  • Tillgångar
  • Skulder
  • Eget kapital

Dessa delar ”balanserar” så att de sammanlagda tillgångarna är lika stora som skulder plus eget kapital.

Att den är uppdelad på detta sätt beror på att denna ögonblicksbild av företagets finanser visar hur tillgångarna finansierats.

Det finns bara två sätt. Antingen är det genom eget kapital eller genom lån (skulder).

Låt oss titta närmare på dessa:

Eget kapital

Eget kapital kommer antingen från pengar som ägarna investerat eller från vinst som återinvesterats. Det kan betraktas som företagets skuld till aktieägarna. Skulle alla tillgångar säljas och skulderna återbetalas är eget kapital det som återstår för ägarna.

Gör du en bolagsvärdering med metoden substansvärdering är det en normaliserad variant av eget kapital som uträkningen bygger på.

Skulder

Företag har ofta en större eller mindre mängd skulder, som det ska betala till utestående part. Skulder kan vara långfristiga eller kortfristiga. De långfristiga skulderna förfaller längre fram i tiden, om ett år eller senare. De kortfristiga skulderna ska betalas inom 12 månader.

Tillgångar

Tillgångar är vad företaget äger. Dessa brukar delas in i anläggningstillgångar och omsättningstillgångar.

Anläggningstillgångar är till för att användas under en längre tid än ett år och brukar därför avskrivas. Exempel är inventarier, maskiner, byggnader och fordon.

Omsättningstillgångar är mer som ”förbrukningsmaterial” och används inom ett år. Hit hör till exempel kassa, varulager och kundfordringar.

Balansrapport vs balansräkning

Ibland hör man benämningen balansrapport också. Det är i mångt och mycket samma sak som en balansräkning men det finns en del skillnader:

  • Balansrapporten kan du ta fram när som helst i ditt bokföringsprogram. När man pratar om balansräkningen avser man som regel den rapport som man tar fram i samband med årsbokslutet.
  • Det kan finnas mer detaljrikedom i balansrapporten. Till exempel information om olika bokföringskonton. Detta kan vara till nytta i interna analyser.
  • Ofta består balansrapporten av fler nivåer medan konton slås ihop i balansräkningen.
  • En intressant skillnad är att skulder och eget kapital visas med minustecken i balansrapporten medan det inte är så i balansräkningen.
  • I en balansräkning finns inte beräknat resultat med.
  • Det kan också vara viss skillnad mellan balansrapport och balansräkning på grund av bokslutsjusteringar och periodiseringar.